29 января 2014

21 цікавий факт про Володимира Ілліча Леніна

1. Жителі Нижнього Новгорода жартують (причому небезпідставно), що Ленін був зачатий в Нижньому Новгороді, оскільки Ілля Ульянов, батько Леніна, знаходився там в якості викладача губернської чоловічої гімназії аж до вересня 1869 року, а його син Володимир народився у Симбірську в квітні 1870 року.

В дитинстві Ленін був дуже схожим на дівчинку

 2. Одним із далеких родичів Володимира Ульянова є сучасний німецький психолог на ім’я Гюнтер Крузе. Одного разу Крузе вирішив на дозвіллі зайнятися генеалогічними дослідженнями. Йому вдалося виявити близько тисячі західноєвропейських родичів вождя світового пролетаріату, починаючи з 13 століття. Щоправда, серед них не виявилося жодного борця з існуючим ладом.

3. Крузе відшукав дані про одну пращурку Леніна, спалену на вогнищі за вироком інквізиції в епоху Середньовіччя. Більше того, прабабусю Леніна звинуватили в заняттях чорною магією та чаклунстві.

4. За однією з легенд, в ранньому дитинстві Володю Ульянова викрали інопланетяни. Інформація про це міститься в книзі відомого публіциста Ігора Бунича. Як він пише, 14 серпня 1873 року в день Успіння Пресвятої Богородиці над Симбірськом помітили оточений блакитним світлом кулястий об'єкт. НЛО більше двох годин провисіло над дзвіницею однієї з місцевих церков. Того ж дня в сім'ї Ульянових зник трирічний Володя. Хлопчик гуляв у дворі з семирічним братом Сашком, який згодом ніяк не міг пригадати моменту, коли саме брат зник з очей. Поліція так і не змогла виявити ніяких слідів малого. Однак тижнів через два хлопчика знайшли на узбіччі дороги на чималій відстані від міста. Він перебував в трансі. Раптом дитина дуже чітко сказала: "Через 75 років Ізраїль відродиться!" Далі він розплакався і почав кликати маму. Бунич припускає, що саме інопланетяни наділили Леніна колосальною енергетикою та харизмою, які дозволили йому повести за собою маси.

5. Володимир Ульянов вчився в Симбірській гімназії і закінчив її із золотою медаллю. В 1885  році в списку учнів гімназії вказано, що Ленін "учень доволі обдарований, наполегливий та охайний. Справляється з усіма предметами дуже добре. Поводить себе зразково".

6. Під час знаменитої промови на II Всеросійському з'їзді Рад у Леніна не було бороди, хоча образ Леніна з бородою став хрестоматійним завдяки картині Володимира Сєрова, який зображує його з традиційною борідкою.
Володимир Сєров - "Ленін на II Всеросійському з'їзді Рад"

7. Ленін був достатньо низького зросту – близько 164 см.

8. 19 січня 1919 року машина, в якій знаходилися Ленін і його сестра, зазнала нападу групи бандитів, яку очолював відомий московський нальотчик Яків Кошельков. Бандити вигнали всіх з машини і викрали її. Згодом, дізнавшись про те, хто був у їхніх руках, вони спробували повернутися і взяти Леніна в заручники, але до того часу революціонер вже зник.


9. 16 червня 1921 року Бернард Шоу послав Леніну книгу "Назад до Мафусаїла". На титульному аркуші він зробив напис: "Миколі Леніну, єдиному державному діячеві Європи, який володіє талантом, характером і знаннями, відповідними його відповідальному положенню".

10. До 140-річчя Леніна в Ульяновську відкрилась виставка розсекречених документів. Цікавим експонатом виставки є портрет наркома оборони СРСР Климента Ворошилова з приватної колекції. Виявилось, що під портретом Ворошилова прихований рідкісний малюнок, на якому зображений Ленін та його найближчі соратники. Після того як майже  половина з зображених людей були репресовані, зберігати цю картину відкрито вдома стало небезпечно.


11. Крім цього, дана картина написана в 20-х роках. Ленін сидить, соратники стоять. А є інше зображення, зроблене в 30-х роках. Тут вже сидить Йосип Сталін, а Володимир Ленін зображений як учень.

12. В.І. Ульянов – один з небагатьох політичних діячів, що не мають автобіографії. В архівах був знайдений єдиний листок, де він намагався розпочати свій життєпис, але продовження так і не послідувало.

13. Фраза "Будь-яка кухарка здатна керувати державою", яку приписують Леніну, насправді йому не належить. Цю фразу взято з поеми Маяковського "Володимир Ілліч Ленін". Насправді Ульянов писав так: "Ми не утопісти. Ми знаємо, що будь-який чорнорабочий і будь-яка кухарка не здатні одразу ж приступити до керування державою… Ми вимагаємо, щоб навчання справі державного управління велося свідомими робочими та солдатами і щоб розпочате воно було терміново".


14. В.І. Ульянов був хрещений за православним обрядом і навіть вінчався в церкві.

15. Дітей у подружжя Ульянова та Крупської не було. "Надії на приліт маленької пташки не виправдались", - пише Надія Костянтинівна своїй свекрусі з вигнання. Викидень був викликаний появою у Крупської базедової хвороби.

16. Ульянов завжди боявся залишитись паралізованим, не здатним до роботи. Відчуваючи наближення інсульту, він викликав до себе Сталіна і попросив у випадку паралічу дати йому отрути.

Останнє фото Леніна

17. Ленін помер 21 січня 1924 року о 18 годині 50 хвилин.

18. Офіційна постанова про причину смерті в протоколі розтину казала: "Причиною хвороби померлого є поширений атеросклероз судин на ґрунті передчасного їх зношування. Внаслідок звуження артерій мозку і порушення його живлення від недостатнього підтоку крові відбувались розм’якшення тканин мозку, які пояснюють усі попередні симптоми хвороби (паралічі, порушення мовлення). Безпосередньою причиною смерті стало: 1) посилення порушення кровообігу в головному мозку; 2) крововилив в м’яку мозкову оболонку". В червні 2004 року була опублікована стаття в журналі European Journal of Neurology, автори якої припускають, що Ленін помер від нейросифілісу.

19. Мозок Леніна зберігається окремо від тіла – в Інституті мозку.

20. Орден Леніна за весь час його існування був вручений більше 400 000 разів. Проте сам Ленін за життя не отримував жодних нагород, окрім Ордена Праці Хорезмської народної соціалістичної республіки в 1922 році.

21. За документами звітів, після смерті Леніна в Московській губернії з’явились чутки, що Ленін нібито помер вже шість місяців тому, і весь цей час його тіло зберігалось у замороженому вигляді.

В Нижньогородській губернії настрій робочих у зв’язку зі смертю Леніна описаний як пригнічений, службовців – як байдужий. Більшість заводів видали постанову про відрахування заробітку за півдня на траурні вінки.

В Білорусії з’явились чутки про те, що нібито Ленін помер вже три місяці тому, а замість нього виставлена фігура з воску.

Польське населення вістку про смерть Леніна "зустріло з радістю".

http://molotoff.info