31 августа 2015

Маринад для шашлику - запорука успішного пікніка

"Маринад для шашлику - це та сама ложка, якою можна в рівній мірі прикрасити, а можна і зіпсувати цілу бочку... м'яса."




Маринад для шашлику - це та сама ложка, якою можна в рівній мірі прикрасити, а можна і зіпсувати цілу бочку... м'яса. І не тільки м'яса! Враховуючи той факт, що шашлики - справа не просто застільна, а ще й компанійська, поганим маринадом можна зіпсувати настрій свій, друзів, і взагалі весь пікнік. Тож маринад для шашлику має бути правильним і перевіреним.

Давайте разом із розберемося в такому серйозному питанні - що з себе представляє маринад для шашлику і як його готувати.

Маринад для шашлику - визначимося з інгредієнтами

До складу більшості маринадів входить оцет. Він має бути слабким або розведеним, бажано не вище 3%. Занадто міцний оцет, безумовно, здатний зробити жорстке м'ясо м'якшим, але він також і розчиняє жир, а в свинячому ошийку, наприклад, це найсмачніше.
У багатьох випадках оцет можна з успіхом замінити лимонним або ж гранатовим соком. По-перше, це органічна, а не хімічна кислота, а по-друге, надасть оригінального смаку і запаху вашому маринаду.
Деякі гурмани в маринад для шашлику замість оцту додають кефір - виходить також цілком натуральна кислота і приємний смак у м'яса.
Одним із кращих вважається маринад для шашлику, приготовлений на основі сухого вина. Вино в рівній мірі поєднує в собі і органічну кислоту, і достатню кількість спирту. Такий маринад, використовуваний для м'якого жирного м'яса, з успіхом замінить не менш традиційну горілку і оцет.
Найбільш, мабуть, поширеним компонентом у приготуванні маринаду є майонез. З приводу його користі можна посперечатися, але невід'ємним плюсом майонезу є швидкість маринування м'яса. Буквально за 3 години після того, як м'ясо потоваришує з майонезом, воно готове зустрітися з мангалом.
Тим любителям, які прагнуть максимально зберегти первісний запах і смак м'яса і не перебити його вином або оцтом, можна порекомендувати використовувати мінеральну воду. Структура м'яса, наприклад жорсткого, від неї не зміниться, але смак збережеться. Маринуватися таке м'ясо буде довше - приблизно 12 годин.
Незмінним супутником м'яса в маринаді є цибуля - її сік надає м'ясу м'якості і соковитості. Тут слід пам'ятати, що, чим дрібніше нарізана цибуля, тим краще просочиться м'ясо. Шампури віддають перевагу невеликій цибулі, нарізаній кільцями, а для мангала цибулю можна дрібно нарізати, але потім перед вогнем не забудьте зняти її з м'яса, щоб у процесі готування вона не пригоріла.

Маринад для шашлику - спеції

Окрему увагу приділимо спеціям. Можна покластися на чужій вибір і скористатися готовими сумішами. Але можна і підібрати їх самостійно, залежно від смакових уподобань. Основними компонентами для маринаду є різноманітні перці, лавровий лист і сіль. Далі все залежить від вашої фантазії і переваг: коріандр, гвоздика, кумін (зіра), базилік, розмарин, куркума, кардамон, шавлія, майоран, мускатний горіх, кмин, аніс, естрагон, насіння гірчиці, хмелі-сунелі тощо.
Спеції, подрібнені і перетерті в ступці безпосередньо перед вживанням, завжди духмяніші й насиченіші за ті, що були приготовлені заздалегідь.

Маринад для шашлику - важливо правильно покласти м'ясо

М'ясо закладається пошарово з цибулею та спеціями, а потім заливається обраним маринадом.
Щоб м'ясо як найкраще увібрало маринад, його потрібно покласти під прес. Зверху можна додати води, щоб м'ясо не обсихало і було повністю занурене в рідину.